• Cancel
    Filter
Filter

2022 Yıl Sonu Resim ve Karma Eserler Müzayedesi

Hepsi  Antik Müzayede’den...

 

2022 Yıl Sonu Resim ve Karma Eserler Müzayedesinde yer alan tüm eserler kurumumuz güvencesinde yer almaktadır.

2022 Yıl Sonu Resim ve Karma Eserler Müzayedesi 27  Aralık Salı günü saat 20:30'dan itibaren CANLI olarak devam edecektir.  Her lotun ekranda kalma süresi 15 saniyedir. Lotlar sıra ile satışa çıkacak ve son 10 saniyede teklif gelmesi halinde her lot 15 saniye daha uzayacaktır.

2022 Yıl Sonu Resim ve Karma Eserler Müzayedesinde komisyon oranı %10 ve %18 komisyon KDV'si olarak uygulanacaktır. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 5 (Beş) iş günüdür.

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler, eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede” ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. www.hepsiantik.com

İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +905332177554 no'lu telefondan bilgi alabilirsiniz.

Online müzayedelerde yer alan eserler satış öncesinde online kataloğu yayınlandığı tarihten sonra  19 Mayıs mahallesi Teyfikbey sokak no:3 Dükkan F Kazasker Kadıköy/ İSTANBUL adresinde teşhir edilmektedir. 

İncelemek İstediğiniz Eserin Detaylı Bilgi ve Fotoğraflarına Ulaşmak için Web sayfamızda veya MuzayedeAPP Sitesinde yer Alan Fotoğrafına Tıklamak Süretiyle Farklı Açılardan eserleri İnceleyebilirsiniz.

 

Lot: 39 » Obje

Osmanlı 19 Yüzyıl Tekke işi keşkül-ü Fukara Çanak

Ölçüler: 13x26 cm. Keşkül, seyahat eden dervişlerin yiyecek ve içeceklerini saklamak için kullandıkları, ham maddesi bir nevi hindistan cevizi olan avadanlıktır. Büyüklüklerine göre ayrılan keşküllere üç farlı isim verilmiş; bahr, genc, guldan. Dervişler tarafından kullanılan, hindistancevizi veya abanozdan yapılmış çanak, beyzî bir tas olup, dervişler topladıkları sadaka ve kendilerine verilen gıdayı bunun içine koyarlar ve bir zincir ile omuzlarına asarlardı. Omuz dışında boyuna asılarak, kemere takılarak ve elde taşınarak ta kullanıldığına kaynaklardaki derviş tiplemelerinde rastlanmaktadır. Dilenmek, gezgin dervişler ve tarikat mensubu olmayan fakir halktan kişiler dışında, bir tekkeye mensup dervişlerce, maddi ihtiyaçtan kaynaklanmayıp, tasavvufi olgunluklarını geliştirmeye yönelik “insani kibir”i yok etme amaçlı bir tasavvufi eğitim yöntemi olarak uygulanmıştır. Derviş sabrıyla, bunca ince işçilikle oluşturulmuş keşküller ise, dilenme aracı olmaktan çok bunun arkasında yatan tasavvufi düşüncenin sembolleştirilmiş ürünleridirler. Keşküllerin tarikat erbabı için esas faydası çok daha pratik gerekçelere dayanmaktadır. Seyyah dervişler çölde su kabı, kuyuda kova, bardak, maşrapa, ibrik niyetine kullanmışlardır. Naksi tekkelerinde içinde şeker, hurma, üzüm, incir gibi tatlı yiyecekler bulunan keşkül zikir sonrası "alâ bereketillah" diyerek şekerlik vazifesi görmüştür. Keşküle ait bir çok keramet de, tasavvuf literatüründe yer almaktadır. Eserlerde teknik, malzeme ve bezeme olarak el sanatlarımızın bazen bir, bazen de birçoğunun bir arada kullanıldığı uygulamalar görülmektedir. Keşküller Ayetli yazı bordürleri yada geometrik formlar içerisinde bitkisel düzenlemeler, insan ve hayvan figürleri motifleriyle kabartma, kazıma, oyma ve kakma teknikleriyle bezenmiştir. Keşkül, Anadolu’da Abdallar, Kalenderler, Bektaşiler tarafından kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda nefs terbiyesi için buna izin verilmişti, içine her çeşit gıda maddesi ve para konulurdu. Yine de Turuk-i Aliyye dediğimiz Mevlevilik, Kadirilik ve Nakşibendilik gibi tarikatlarda hoş karşılanmamıştır. Bu tarikat mensupları sadakat ve olgunluklarını başka yollarla tamamlamış, ancak kendilerine verilenleri reddetmemek için almışlardır.

Details
previous
Go to Page: / 7
next